Nogle a-kasser er rettet specielt til selvstændige, også andre a-kasser tilbyder medlemskab. A-kasse til selvstændige giver dig både økonomisk og juridisk tryghed. Nogle få a-kasser i Danmark er rettet specielt til selvstændige erhvervsdrivende, og du vil her kunne få særlig kvalificeret rådgivning og ofte også juridisk bistand som selvstændig. Men faktisk tilbyder også mange af de såkaldt ‘tværfaglige’ a-kasser medlemskab for både lønmodtagere og selvstændige. Konkurrencen holder prisen på kontingenterne nede.

A-kassen LH er billigst

Det er dog så heldigt, at den billigste a-kasse af alle i øjeblikket (2020) er A-kassen LH, der netop henvender sig specielt til selvstændige. Kontingentet hos A-kassen LH ligger i 2020 på 469 kr. om måneden. A-kassen LH er en del af fagorganisationen Virksom, der igen er en del af fagorganisationen Lederne. I forbindelse med medlemskab af A-kassen LH er det imidlertid især Virksom, der er interessant for dig som selvstændig.

Virksom for selvstændige

Virksom er Ledernes søsterorganisation specielt for selvstændige erhvervsdrivende. Hos Virksom er du klart i gode hænder, når du driver selvstændig virksomhed, fordi du kan trække på en stor ekspertise inden for området, og du får tilbudt mange muligheder for rådgivning, karriereudvikling, kurser og meget mere. Konkret kan du gøre brug af følgende tilbud som medlem af Virksom:

  • Juridisk hjælp og rådgivning, inden for 24 timer
  • Gratis inkasso-service
  • Sparring og rådgivning generelt om drift af virksomhed
  • Attraktiv pensionsordning
  • Fordelagtige forsikringer

LH og Virksom kombineret

Imidlertid får du kun disse tilbud, når du foruden medlemskab af A-kassen LH også melder dig ind i organisationen Virksom. Dette medlemskab koster 195 kr. ekstra pr. måned, altså i alt 554 kr. om måneden, når vi lægger kontingentet for A-kassen LH (469 kr.) til. Men så er du også godt garderet.

Dobbelt medlemskab kan betale sig

Pointen er her, at du ved at vælge kombineret medlemskab af såvel faglig organisation som a-kasse får en mængde fordele, som kan hjælpe dig i dit arbejde med din virksomhed. Men prisen for disse herligheder kommer så også et stykke over, hvad medlemskab udelukkende af a-kassen koster dig. Spørgsmålet er imidlertid, om ikke de ekstra 195 kr. om måneden er givet godt ud?

Juridiske sager er dyre

Alene den juridiske rådgivning for eksempel i forbindelse med personalesager kan hurtigt løbe op. Hvordan forholder du dig i forbindelse med barselsorlov, ferier og lignende for personalet? Hvordan gør du, hvis du vil opsige en af dine ansatte, og vedkommende truer med sagsanlæg for uberettiget opsigelse? Den slags kan koste dyrt, meget dyrere end de ekstra 195 kr. om måneden i kontingent. Hertil alle de andre fordele.

Fokus på dagpengeret

Men, på den anden side, måske har du allerede erfaring som selvstændig, måske har du allerede en advokat, der har hjulpet dig før. Så måske det ikke  er den slags, der interesserer dig. Du vil blot have sikret din ret til dagpenge, hvis det skulle ende så galt, at du må lukke butikken. I den situation bliver feltet bredere, når det alene drejer sig om retten til at få udbetalt dagpenge. Her kan mange a-kasser være med.